Padel Joensuu

Mitä on Padel?

Yleistietoa

Mitä on padel? Miten sitä pelataan? Mistä se on kotoisin?

Padel on mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat eräänlainen yhdistelmä tennistä ja squashia. Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät. Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa. Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kahdestaan padelin kaksinpelikentällä.

Nykymuotoinen padel sai alkunsa Acapulcossa Meksikossa vuonna 1969, kun liikemies Enrique Corcuera pystytti fronton-pelikenttänsä päätyyn ja sivuille seinät. Hänen liikemiesystävänsä Alfonso de Hohenlohe toi lajin Marbellaan Espanjaan vuonna 1974 ja uudisti samalla kenttää ja sääntöjä hiukan. Pian laji levisi Marbellasta koko Espanjaan. Laji tuli Suomeen vuonna 2003. Lajiliiton viralliset avajaiset pidettiin 26. marraskuuta 2009.

Säännöt

Ottelut pelataan aina nelinpelinä, mutta harjoitusmuotona on kaksinpeli (pelataan puoli kenttää ristiin). Ottelu pelataan paras kolmesta erästä. Jokainen erä pelataan kuuteen peliin.

Pistelasku sama kuin tenniksessä (15, 30, 40 ja peli; tasatilanteessa 40-40 tarvitaan kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittamiseksi). Pelien ollessa tasan 6-6, erävoitto ratkaistaan pelaamalla tie-break, joka pelataan 7 pisteeseen, kuitenkin kahden pisteen erolla.

Pelin alussa pelataan aloituspallo. Syöttövuoron aloittaa aloituspallon voittanut pari. Aloituspallossa kunkin pelaajan on lyötävä pallo kerran vastustajan kenttäpuolelle, jonka jälkeen aloituspallon voittanut pari aloittaa ensimmäisen syöttövuoron tai valitsee kenttäpuolen.

Syöttö alakautta: Pallo pompautetaan syöttöviivan takana, lyönti vyötärön alapuolelta verkon toiselle puolelle ristiin ruutuun. Syöttäjällä on käytössään kaksi syöttöä.

Syötön tulee pompata vastustajan ruutuun. Pompun jälkeen syötössä pallo saa osua lasiseinään, mutta ei verkkoseinään. Jos syöttö osuu verkkonauhaan, mutta on muuten oikein, pelaaja saa uuden syötön. Syötössä pari sijoittuu lähelle verkkoa.

Ensimmäinen piste syötetään oikeanpuoleisesta (ykkös)ruudusta, tämän jälkeen vasemmasta ja oikeasta vuorotellen. Pelin päätyttyä syöttövuoro siirtyy vastustajalle.

Syötön jälkeen pelikenttänä on koko kenttä.

Syöttöä ei saa lyödä takaisin suoraan ilmasta, mutta syötönpalautuksen jälkeen pallon saa lyödä suoraan ilmasta, pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta, ja suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta vastustajan kenttään. Palloa ei saa lyödä verkkoseinän kautta vastustajan puolelle. Pallorallin aikana pallo saa osua samalla kenttäpuoliskolla maahan korkeintaan kerran.

Palloa pelataan kunnes se jää verkkoon, lyödään omalla puolella verkkoseinään, pomppaa samalla kenttäpuoliskolla maahan kaksi kertaa tai osuu vastustajan puolella ensin lasi- tai verkkoseinään.

Syöttöön vastaaminen. Pelaajapari päättää erän alussa, syöttöön vastatessaan, kumpaa puolta kumpikin pelaa. Puoli säilyy erän loppuun asti, jonka jälkeen puolta voi vaihtaa.

Tie-break. Aloitettaessa 6-6 pelitilanteessa tie-break, syötön aloittaa oikeanpuoleisesta (ykkös)ruudusta seuraavaksi syöttövuorossa oleva pelaaja, joka syöttää yhden pisteen. Tämän jälkeen syöttö siirtyy syöttövuorossa olevalle vastustajalle, joka syöttää kaksi pistettä, ensimmäisen vasemmanpuoleisesta (kakkos)ruudusta. Tie-break jatkuu 7 pisteeseen asti, kahden pisteen erolla. Syöttövuoro vaihtuu kahden pisteen välein vastustajalle ja ensimmäinen syöttö pelataan aina kakkosruudusta.

Pallon lyöminen ulos kentältä. Jos pelaaja lyö pallon vastustajan kenttäpuoliskon kautta ulos kentältä, lyöjä voittaa yleensä pisteen. Pallon perään voi kuitenkin joissain tapauksissa juosta ulos oviaukoista (jotka pelin aikana pidetään auki), lyödäkseen sen takaisin verkon yli vastustajan kenttäpuoliskolle.

Scroll to Top